Koronavirus vei Miran perheen ruokarahat

Kun Suomen hallitus ilmoitti maaliskuun 12. päivänä koronaepidemian vastaisista toimista, espoolainen yksityisyrittäjä Mira Ekonen kuunteli tiedotustilaisuutta radion kautta järkyttyneenä. Siinä silmänräpäyksessä hän menetti toimeentulonsa. 

Teksti: Pertti Keinänen Kuva: Marjo Koivumäki

Autathan lahjoituksella jo tänään. 

Toiminimiyrittäjä Mira Ekonen oli järjestämässä messutapahtumaa toukokuun toiselle viikolle. Kyseessä oli Miran oma luomus, Kässäfestarit, Suomen ensimmäinen käsityön tee-se-itse-tapahtuma.

Tapahtuman lipputuloilla ja näytteilleasettajien pöytävuokrilla Mira oli suunnitellut hankkivansa koko loppuvuodeksi ruokaa viisihenkisen perheensä pöytään ja maksavansa kolmen lapsensa harrastusmaksuja.

Tila Kässäfestareille oli varattu Kaapelitehtaalta. Tapahtuman lähestyessä ilmoittautuneiden näytteilleasettajien määrä kasvoi kohisten. Jo lähes 80 toimijaa oli tulossa mukaan. Mira oli juuri käynnistämässä pöytävuokrien laskutusta. Ennusteissa oli myydä tuhansia pääsylippuja käsitöistä innostuneille messukävijöille.

Päivä, jolloin kaikki muuttui

Sitten tuli se päivä, kun hallitus ilmoitti uusista rajoitteista, joilla koronaviruksen leviämistä haluttiin hidastaa. Mira oli ajamassa autolla kotiin ja kuunteli samalla radiosta tiedotustilaisuutta. Yli 500 ihmisen tapahtumia ei saisi järjestää koko keväänä.

Mira kuvaa tuota päivää katastrofaaliseksi. Ei voi olla totta. Kässäfestarit peruttu! Miran elanto leijui savuna ilmaan.

”Se oli shokki. Yksi päivä meni sängyssä itkiessä. Mietin jo, että pitääkö meidän myydä auto ja koti. Toisena päivänä pääsin jo jaloilleni. Mutta taloustilanne näyttää hyvin epätoivoiselta. En tiedä, miten rahat riittävät tulevina kuukausina,” Mira kertoo tapahtuneesta.

”Olen selvitellyt mitä vakuutuksia voisin laittaa katkolle kuluissa säästääkseni. Olen tutkinut yrittäjille tarkoitettuja koronavirusepidemian aikaisia kriisitukia, mutta niitä ei toistaiseksi ole annettu toiminimiyrittäjille. TE-toimiston tukea voisi saada vain lakkauttamalla yrityksen. Tuntuu, että yhteiskunta ei arvosta kaltaistani yrittäjää.”

Perhe pulassa

Miran perheeseen kuuluu 12-, 15- ja 17-vuotiaat pojat sekä puoliso. Miran mieskin on yrittäjä. Hänen tulonsa riippuvat asiakastöistä. Viime aikoina tilauksia ei ole ollut ihan toivottua määrää, joten Mira on maksanut perheen kuluja ja harrastusmaksuja omista säästöistään aiempaa enemmän. Nyt tilit ovat tiukoilla.

”Ruokakulut kasvavat, kun lapset syövät kotona myös arkipäivisin. Kasvavien ja urheilevien poikien ruokahalu on melkoinen. Yhdessä annoksessa voi olla seitsemän perunaa ja viisitoista lihapullaa. Lisäksi tietysti vesi-, sähkö- ja puhelinlaskut pitää maksaa kuten ennenkin.”

Ensishokista selvittyään Mira on levittänyt verkostoissaan tarjousta tehdä lähes mitä tahansa työtä. Jospa joku tuttavista voisi tilata ikkunanpesijäksi tai siivoojaksi. Tai vaikkapa joku yritys purkamaan tavaratoimituksia. Mitä tahansa. Mira on valmis ryhtymään hommiin, jotta pärjäisi vaikean tilanteen ylitse.

Lapset ovat seuranneet itkuista äitiä huolestuneina. Etäopetus hoidetaan nyt kotona. Halonhakkuu on toiminut välituntiliikuntana. Joukkueharrastusten kokoava toiminta on jäissä, mutta valmentajat antavat päivittäin ohjeita itsenäiseen harjoitteluun. Tekisi mieli mennä kentälle potkimaan palloa kavereiden kanssa, mutta se ei nyt vain käy.

Tukena lahjakortteja ruokakauppaan ja keskusteluapua netin kautta

Mira ilahtuu kuullessaan, että Pelastakaa Lapset alkaa jakaa vähävaraisten ja koronaviruksen vuoksi ahdinkoon joutuneiden perheiden tukemiseksi lahjakortteja ruokakauppaan.

”Sehän on ihan parasta. Silloin tuki menee oikeaan kohteeseen. Se auttaa juuri siinä, että saa sen perusruuan – maidon, kaurahiutaleet ja perunat pöytään.”

Tuki kelpaisi myös Miralle: ”Normaalitilanteessa haluaisin hankkia omalla työlläni perheeni ruokarahat. Mutta tässä tilanteessa ilahtuisin valtavasti, jos saisin lahjakortin ruokakauppaan. Se lämmittäisi mieltä.”

Pelastakaa Lapset myös lisää verkossa tapahtuvaa keskustelutukea lapsille ja nuorille, jotta voimavarat riittäisivät koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

”Tällekin on varmasti tarvetta,” Mira toteaa. ”Pelkästään korona-aiheisten negatiivisten uutisten tulva voi aiheuttaa ahdistusta.”

Vähävaraiset ja koronaviruksen vuoksi ahdinkoon joutuneet perheet tarvitsevat välittömästi apua. 70 euron lahjakortilla perhe saa ruoka-apua, joka auttaa kipeimmän hetken yli. Verkon kautta annettava tuki auttaa näkemään toivoa tulevassa. 

Autathan lahjoituksella jo tänään.