Jouluna yhdenkään lapsen tai nuoren ei tulisi kokea yksinäisyyttä

Jouluna yhdenkään lapsen tai nuoren ei tulisi kokea yksinäisyyttä

Nuorten kasvavat mielenterveysongelmat ovat olleet tapetilla kuluneena vuonna. Raskas korona-aika vie veronsa lapsilta ja nuorilta vielä pitkään tulevaisuudessakin. Tilanteen epävarmuus, huoli läheisistä ja oma jaksaminen mietityttävät monia nuoria eikä korona ole läheskään ainoa nuorten elämää varjostava huoli: kotona, läheisissä ihmissuhteissa tai koulussa asiat voivat olla huonosti.

Joulu on kohta taas täällä. Joulukuun alkupuolen talvipakkaset toivat lumipeitteen Suomeen, ja sitä myöten monien kaipaamaa valoisuutta pimeän vuodenajan keskelle. Kun pimeys nakertaa mielialaa, pienetkin valonpilkkeet ovat tervetulleita. Kun yksinäisyys lyö päälle, pienikin hetki juttelua jonkun välittävän kanssa voi kantaa pitkälle.

Netari on verkkonuorisotalo, jossa koulutetut vapaaehtoiset ja Pelastakaa Lapset ry:n työntekijät keskustelevat luottamuksellisesti nuorten mielenpäällä olevista asioista. Nuoria kohdataan myös eri sosiaalisen median alustoilla, kuten Momiossa ja pelistriimipalvelu Twichissä. Nuoret ovat tervetulleita keskustelemaan mistä tahansa asiasta, ja usein puheenaiheet koskevat yksinäisyyttä, ihmissuhteita ja mielenterveyteen liittyviä asioita. Kynnys jutteluun on tehty nuorelle matalaksi, tarvitaan vain puhelin tai tietokone ja nettiyhteys.

JouluMantelissa turvallista juttuseuraa ja välittämistä

Joulunakaan nuoria ei jätetä yksin, Pelastakaa Lapset ry:n perinteinen JouluManteli tuo vapaaehtoiset ja työntekijät jouluaattona juttelemaan ja kohtaamaan nuoria eri verkkoalustoilla. JouluManteli tuo nuorille sydämellistä juttuseuraa, lämpöä ja välittämistä, jota jokainen meistä kaipaa sekä ansaitsee erityisesti jouluna.

Aloitin verkkovapaaehtoisena hiljattain, koska koin että pelkästään lahjoittamalla en ymmärrä riittävästi, miten nuorilla menee. Verkkovapaaehtoisena toimiminen on ollut antoisaa ja olen päässyt keskustelemaan lukuisten eri taustoista tulevien ja eri elämäntilanteissa olevien fiksujen nuorten kanssa. Kovin monien kanssa keskustelemme yksinäisyyteen ja jaksamiseen liittyvistä teemoista, mikä on tutkimustenkin mukaan huolestuttavasti kasvava suuntaus.

Toivon, että tänä jouluna yhdenkään lapsen ja nuoren ei tarvitsisi kokea yksinäisyyttä, vaan jokaisella olisi se pienikin hetki merkittävää keskustelua jonkun välittävän kanssa. Olen iloinen, että tänäkin jouluna moni Pelastakaa Lapset ry:n verkkovapaaehtoinen ja työntekijä on läsnä ja todella välittää nuorten kuulumisista.

JouluManteli on tänä vuonna avoinna useilla nuorille suunnatuilla verkkoalustoilla jouluaattona klo 18-01 osoitteessa: WWW.JOULUMANTELI.FI

Elisa Leinonen-Kristinsson, Pelastakaa Lapset ry:n verkkovapaaehtoinen