Sankaritarina: Yhdistysaktiivi Anita Vihervaara – Aika on arvokkainta, mitä voimme lapsille antaa Sankaritarina: Yhdistysaktiivi Anita Vihervaara – Aika on arvokkainta, mitä voimme lapsille antaa

Sankaritarina: Yhdistysaktiivi Anita Vihervaara – Aika on arvokkainta, mitä voimme lapsille antaa

Helsingin paikallisyhdistyksen jäsen Anita Vihervaara pääsi keväällä valmiustyön parissa tositoimiin, kun Pelastakaa Lapset perusti vapaaehtoisten tuella lapsiystävällisen tilan Helsingin Länsisatamaan Ukrainan sotaa pakenevien lasten ja perheiden auttamiseksi.

Anita on varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, joka ei uuvu pienten lasten seurassa aikana, jona yhä useampi varhaiskasvatuksen opettajista siirtyy toisiin tehtäviin, koska työ lasten parissa on liian raskasta. Ylikuormittumisen sijaan hän on innostunut. Hän riisuu päiväkodin pienessä toimistohuoneessa ulkotakkiaan ja puhkuu hyvää mieltä.

– Olemme kaikki kyllin varakkaita antamaan lapsille parasta, mitä heille on annettavissa. Omaa aikaamme, hän sanoo.

Lapset kaipaavat aikuisen huomiota

Lapsen luovuuden ja mielikuvituksen voimistaminen on Anitasta innoittavaa. Kun aikuisen kiinnostus lasten leikkiä ja muuta tekemistä kohtaan on aitoa, lapset ikään kuin lumoutuvat aikuisen huomiosta.

Anita toivoisi yhä useampien innostuvan vapaaehtoistyöstä lasten hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen edun suojelijoina. Sitä paikallisyhdistystoiminta syvimmiltään on.

Paikallisyhdistyksissämme on mukana monen ikäisiä ja monenlaisissa ammateissa toimivia ihmisiä. Anita itse toimii paikallisyhdistyksensä kriisivastaavana ja valmiustoiminnan kehittäjänä eri verkostoissa.

Keväällä häntä tarvittiin Helsingin Länsisatamaan perustetussa lapsiystävällisessä tilassa, johon lukuisat Ukrainan sotaa Suomeen paenneet lapset ja aikuiset saapuivat. Lapsiystävällisessä tilassa voitiin tarjota lapsille hetki tavallista lapsuutta leikin, levon ja muiden puuhien parissa.

Lasten hätä koskettaa

Kohtaamiset lasten ja vanhempien kanssa lapsiystävällisessä tilassa olivat mieleenpainuvia.

”He saivat hetken olla ilman mitään psyykkistä kuormitusta tai pelkoa.”

– Tässä maailmantilanteessa lapsiystävällinen tila tarjoaa lapsille turvallisen paikan arjen melskeen keskellä. Itselleni jäi erityisesti mieleen, kun eräs pieni poika istui meidän teltassa jalat ristissä ja lelu kädessä. Hän oli siellä kaukana pahasta maailmasta. Toinen hetki painui mieleen, kun äiti leikki lapsensa kanssa ja asetteli kaikessa rauhassa palikoita. He saivat hetken olla ilman mitään psyykkistä kuormitusta tai pelkoa, Anita muistelee.

Anita kertoo, että on ollut avartava kokemus ymmärtää, miten vaativaa ja maailmanlaajuista työtä Pelastakaa Lapset tekee, ja siinä hän haluaa olla mukana.

– Vapaaehtoistoiminta merkitsee minulle iloa ja lasten kanssa toimista. Ihmiset, jotka tekevät hyviä tekoja voivat itsekin paremmin.

Liity sinäkin jäseneksi!

Paikallisyhdistyksen jäsenenä:

  • voit tukea paikallisia lapsia ja nuoria
  • teet kannanoton lapsen oikeuksien puolesta
  • pääset mukaan innostavaan porukkaan
  • saat hyvän mielen ja mielekästä tekemistä lasten hyväksi

”Asiat, joita paikallisesti teemme, ovat perheille äärettömän tärkeitä. Järjestön monipuolinen työ innostaa aina uudestaan.” – Pelastakaa Lasten jäsen

Liity jäseneksi