Sankaritarinat: Matti ja Peppina toimivat tukiperheenä

”Tässä näkee ja tuntee vapaaehtoistyön vaikutuksen.”

Matilla ja Peppinalla on kolme omaa kouluikäistä lasta, mutta kerran kuukaudessa yökylään tulee lisää lapsia, sillä pariskunta toimii Pelastakaa Lasten vapaaehtoisena tukiperheenä. Tukiperheet ovat korvaamaton apu erityisesti yksinhuoltajille.

Ronya on tullut kylään tukiperheenä toimivien Matin ja Peppinan luo. On vasta kolmas tapaaminen, mutta Ronya mennä viipottaa talossa ja huutaa kukkuu tai piipaa sekä toistelee kaksitavuisia sanoja Peppinan ja Matin perässä. Ronya on silminnähden haltioitunut perheen isästä Matista, jonka sylissä vauhdikas taapero malttaa viipyä pidempiäkin aikoja.

”Ronya on aivan Matti-fani. Hän huutaa tuossa ulkona jo Matin nimeä. Tässä kävi onni onnettomuudessa, kun aiemmat tukiperheessämme käyneet lapset muuttivat kauemmaksi emmekä näe heitä enää niin usein”, kertoo Peppina.

”Olemme aina ihmetelleet, miten työntekijät osaavat matchata meidät niin hyvin näihin lapsiin”, lisää Matti.

Tukiperheiden tarve on valtava

Pariskunta tutustui tukiperhetoimintaan ystävänsä kautta, ja kun aika tuntui oikealta, he etsivät Pelastakaa Lasten verkkosivuilta seuraavan tukiperhevalmennuksen.

”Valmennus taisi olla neljänä päivänä, sitten oli vielä kotikäynti. Hommaan kuului myös kotitehtäviä. Kun sopiva lapsi löytyy, tähän sitoudutaan aina vuodeksi kerrallaan ja aluksi on kolmen kuukauden tutustumisvaihe”, kertoo Peppina.

Ronya on haltioitunut tukiperheensä isästä Matista.

Tukiperheiden tarve on valtava ja vapaaehtoisia etsitään jatkuvasti lisää mukaan toimintaan. Tukiperheenä voivat toimia kaikenikäiset ja myös yksin elävät ihmiset. Tukiperheitä kaipaavat erityisesti yksinhuoltajat ja perheet, joilla ei ole omaa tukiverkostoa.

”Kun miettii itse, että olisi tällaisen touhukkaan tapauksen kanssa yksin. Se on täyttä työtä koko ajan”, huomauttaa Peppina juosten Ronyan perässä.

”Kun meidän omat lapset oli kaikki samaan aikaan vaipoissa, eihän me oltaisi selvitty mitenkään ilman tukiverkkoja. Oli vanhemmat ja kummeja tukena. Kaikki kortit käännettiin avuksi”, naurahtaa Matti.

”Mä tykkään susta Matti”

Pariskunta kertoo, että elämä ei missään nimessä pysähdy tukiperheviikonloppuna, vaan kyläilevät lapset tulevat osaksi heidän arkeaan yhdeksi viikonlopuksi.

”Isovanhemmat käyvät kylässä, me käydään ystävillä kylässä, lapset käyvät harrastuksissa. Omien lasten kaverit saavat tulla silloin kylään. Ihan parastahan on, jos synttärijuhlia osuu samaan aikaan, kun on tukiviikonloppua”, kertoo Peppina.

Peppina kertoo, että tukiperheenä toimiminen on kiva tapa auttaa, sillä hän tykkään touhuta lasten kanssa.

Joka vierailusta kirjoitetaan Pelastakaa Lasten työntekijälle lyhyt raportti, ja heiltä saa kysyä neuvoja, jos tukisuhteessa ilmenee haasteita tai jokin asia askarruttaa.

Matti kertoo, että haasteet liittyvät yleensä ihan normaaliin elämään lasten kanssa, ja muistelee kuinka viimeksi tutustumisvaiheessa kaikki meni aluksi hienosti ja lapset käyttäytyivät tosi hyvin. Luottamuksen kasvaessa kasvoi myös uskallus näyttää tunteita ja alkoi tulla kiukuttelua, mutta myös tunteita toiseen suuntaan.

”Muistan, kun ensimmäinen luonamme käynyt lapsi sanoi Matille: “Matti mä tykkään susta”, lisää Peppina hymyillen.

”Rahan antaminen ei oikein tunnu missään. Tässä näkee ja tuntee vapaaehtoistyön vaikutuksen. Kuukaudessa on neljä viikonloppua. Yksi viikonloppu on aika pieni osa vapaa-ajasta”, Peppina ja Matti kiteyttävät ajatuksiaan auttamisesta.

Tukiperhetoiminta

  • 1492 lapsella oli oma tukiperhe vuonna 2021
  • Tukiperheet ovat vapaaehtoisia aikuisia tai lapsiperheitä, jotka haluavat tukea toisia perheitä ja heidän lapsiaan.
  •  Lapset viettävät tukiperheessä yleensä viikonloppuja ja asuvat muuten omassa kodissaan. 
  • Tukiperheen ansiosta lapset saavat uusia ihmissuhteita ja vanhempi saa välillä hengähtää, ja koko perhe voi paremmin. 
  • Tukiperhetoimintaa tarjotaan sekä varhaisena tukena että sosiaalihuollon ja lastensuojelun asiakkaille.
Ryhdy tukiperheeksi