Sankaritarinat: Shiela sai apua Pelastakaa Lapsilta ja edistää nyt itse lapsen oikeuksia järjestössämme Sankaritarinat: Shiela sai apua Pelastakaa Lapsilta ja edistää nyt itse lapsen oikeuksia järjestössämme

Sankaritarinat: Shiela sai apua Pelastakaa Lapsilta ja edistää nyt itse lapsen oikeuksia järjestössämme

“Jos haluamme saavuttaa merkittävän muutoksen, tehdään se yhdessä” - Shiela haluaa antaa takaisin avusta, jota itse sai

Humanitaarisen avun päivänä muistamme avustustyöntekijöitä ympäri maailmaa. 

Avustustyöntekijät työskentelevät usein vaativissa ja jopa vaarallisissa olosuhteissa auttaen lapsia suurimman hädän hetkellä. He ovat usein nähneet ja kokeneet samanlaisia haasteita, kuin mitä auttamansa lapset tänä päivänä kohtaavat. Nämä henkilöt ovat usein paikallisia sankareita, jotka eivät vaadi kunniaa tekemästään työstä. 

Joskus ympyrä sulkeutuu mitä hienoimmalla tavalla, kun lapsena apua saanut henkilö haluaa antaa takaisin sitä tukea ja turvaa, jota itse sai. Yksi tällainen henkilö on filippiiniläinen Shiela, Pelastakaa Lasten kansainvälisten sponsoritoimintojen vanhempi neuvonantaja.

Ensimmäisen kohtaamisen vaikutus

“Ollessani 13-vuotias Pelastakaa Lasten avustustyöntekijät tulivat kotiini ja kertoivat minulle ja perheelleni lapsen oikeuksien sopimuksesta. He tulivat yhteisöömme hyvin vaatimattomissa vaatteissa ja olivat ystävällisiä ja tuttavallisia”, Shiela kuvaa. 

Shiela asui filippiiniläisen suurkaupungin reuna-alueella, jonne erityisesti alueen köyhin väestö keskittyy. Avustustyöntekijät tiedustelivat perheiden keskeisimpiä tarpeita ja miten he voisivat helpottaa elämää haastavissa olosuhteissa.  

“Sitä päivää ennen en ollut ymmärtänyt, että jokaisella lapsella pitäisi olla kohtuullinen elintaso. Turvallinen naapurusto, terveydenhuolto tai mahdollisuus käydä koulua.”

Mahdollisuuksia ja unelmia

Shielan saatua tietoa oikeuksistaan ei hän enää koskaan katsonut elämää samalla tavalla. Avustustyöntekijöiden tuki sai hänet luottamaan tulevaisuuteen ja ymmärtämään, että yksin ei tarvitse pärjätä. 

“Tajusin, että minulla on elämässäni mahdollisuuksia ja voin saavuttaa mitä vain”, hän kuvaa. 

“Pelastakaa Lapset antoi minulle mahdollisuuksia oppia, tavata uusia ystäviä ja kokea erilaisia asioita. Nämä kokemukset auttoivat minua kasvamaan ollessani nuori.”

Lasten tukena myös tulevaisuudessa

Shielan lapsena saama apu inspiroi häntä antamaan takaisin. Avun merkitys on ollut suuri ja vaikuttanut jopa Shielan uravalintaan. 

“Olen työskennellyt Pelastakaa Lapsilla nyt 12 vuoden ajan.” 

Konfliktit, syrjintä ja sosiaalinen sekä taloudellinen epätasa-arvo haittaavat edelleen miljoonien lasten elämää. Shielan mukaan tietoisuus avun tarpeesta saa hänet heräämään ja lähtemään töihin joka päivä. 

“Vaikka lapsen oikeuksien sopimuksen julistuksesta on yli 30 vuotta aikaa, ei lasten etu silti ole edelleenkään päätöksenteon keskiössä useilla puolilla maailmaa. Meidän on tärkeää saattaa lasten ääni kuuluviin”, Shiela sanoo. 

Shielan tarina kuvaa hyvin auttamistyön pitkäkestoisia vaikutuksia. Oikeanlaisella tuella lapsilla ympäri maailmaa on mahdollisuus saavuttaa koko potentiaalinsa ja muuttaa maailmaa. 

“Olen itse kokenut muutoksen, jonka Pelastakaa Lasten työ voi lasten elämissä saada aikaan.” 

Humanitaarinen työ

  • Pelastakaa Lapset on yksi maailman suurimmista humanitaarista työtä tekevistä kansalaisjärjestöistä. Toimimme maailman pahimmilla konflikti- ja kriisialueilla turvaten lasten ja perheiden elintärkeitä perustarpeita. 
  • Tavoitteemme on varmistaa, että jokainen lapsi selviytyy humanitaarisesta kriisistä ja saa mahdollisuuden jatkaa elämäänsä turvassa yhdessä perheensä kanssa. 
  • Vuonna 2021 Suomen Pelastakaa Lapset tavoitti hätäavun hankkeilla 220 718 lasta. 
  • Maailmanlaajuisesti liikkeemme hätäapu tavoitti suoraan 18 miljoonaa lasta.