Sankaritarinat: vapaaehtoiset Pia ja Seppo Sankaritarinat: vapaaehtoiset Pia ja Seppo

Sankaritarinat: vapaaehtoiset Pia ja Seppo

Lomakotivapaaehtoiset Pia ja Seppo avaavat kesällä ovensa, jotta lapset saavat iloisia kesämuistoja sekä aikuisten turvaa koulujen ollessa kiinni

”Teemme lasten kanssa kaikkea sellaista, mitä ei muuten tulisi tehtyä, ja se on kyllä ihan parasta”, toteavat lomakotitoimintaan mukaan lähteneet vapaaehtoiset Pia ja Seppo Kauhajoelta.

Pian ja Sepon omat lapset ovat jo aikuisia. Koti kuitenkin tuntui kaipaavan lapsia. Pia huomasi verkossa Pelastakaa Lasten etsivän lomakotitoimintaan mukaan uusia vapaaehtoisia, joten ratkaisu oli siinä.

”Lapset ovat niin vilpittömiä”, sanoo Seppo, ja lisää, että heillä on aina muutenkin ovet auki naapureiden lapsille. Pariskunnan mielestä lasten tapa katsella elämää vie mukanaan, ja silloin aikuisenkin tulee katsottua elämää vähän uusin silmin.

Pelastakaa Lasten lomakodit ovat suuri apu varsinkin yksinhuoltajille koululaisten pitkien kesälomien aikana. Lomakotitoiminnassa vapaaehtoiset perheet ja aikuiset tarjoavat lapselle lomanviettopaikan muutamaksi päiväksi tai viikoksi. Toiminta on tarkoitettu erityisesti vähävaraisten perheiden lapsille, joilla ei ole mahdollista muutoin järjestää lapselle lomaa tai perheille, joilla ei ole muuta tukiverkostoa, kuten mummolaa.

Lomakotivapaaehtoin

Pia kertoo, että he pitävät lapsiin ja heidän vanhempiinsa vieläkin yhteyttä. ”Saimme joulukortinkin heiltä.”

Iloa, turvaa ja varhaista tukea lapsille

Pia ja Seppo kävivät Pelastakaa Lasten lomakotivalmennuksen etänä verkossa, ja tämän jälkeen järjestön työntekijä vieraili pariskunnan kotona.

”Lapset usein pelkäävät kaikenlaista, kuten vaikka ihan hämähäkkejä. Lomakotina tärkeintä on luoda lapsille turvaa, uusia kokemuksia ja huoleton loma. Lomakodin tehtävä ei ole kasvattaa lapsia”, kertoo Seppo lomakotivalmennuksen opeista.

Lomakotitoiminta on osa Pelastakaa Lasten varhaista tukea. Toiminnan tarkoituksena on ennaltaehkäistä lasten ja nuorten ongelmien syntymistä tarjoamalla aikuisten tukea ja turvaa myös kesälomien aikana. Kaikki vapaaehtoisiksi haluavat haastatellaan, koulutetaan ja heidän rikostaustaotteensa selvitetään.

”Vapaaehtoisia tuetaan ja Pelastakaa Lasten työntekijälle voi aina soittaa, jos joku asia mietityttää”, kertoo Pia.

”Parasta oli ehdottomasti mönkijällä ajelu ja Unon pelaaminen”

Muutaman kuukauden kuluttua valmennuksesta Seppo ja Pia seisoivat omakotitalonsa pihalla Sisu koiran kanssa vastaanottamassa 10–11-vuotiaita sisaruksia lomanviettoon.

Myös Sepon ja Pian koira Sisu pitää lapsista.

“Pelattiin korttia, lämpimällä säällä mentiin uimaan, yhtenä päivän vierailtiin läheisellä eläintilalla ja lähiympäristössä retkeiltiin mönkijällä. Lapsilta kysyttäessä parasta oli ehdottomasti mönkijällä ajelu ja Unon pelaaminen”, kertoo Seppo lomakotiviikosta.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että lomakotina toimiminen ei edellytä mitään erityistaitoja, vaan tavallinen yhdessäolo ja kesäiset puuhat jättävät usein lapsille parhaita lomamuistoja.

Pia kertoo, että lapsille iski koti-ikävä alussa, mutta se on vieraassa paikassa normaali tunne, etenkin iltaisin:

” Toiselle lapsista nousi ensimmäisenä iltana ikävä kotiin, mutta lohduttamisella ja turvalla hän pian jo nukahtikin.”

Pia ja Seppo aikovat jatkossakin toimia lomakotina, koska se on heidän mielestään mukava ja mutkaton tapa auttaa lapsia:

”Minusta meillä aikuisilla on vastuu, että kaikki lapset yhteiskunnassa voivat hyvin ”, lisää Pia.

Lomakotitoiminta

  • 338 lasta sai lomakodin vuonna 2019
  • Toiminta on tarkoitettu lapsille, joilla ei ole muuta lomanviettopaikkaa tai joiden perheellä esimerkiksi taloudellisista syistä ei ole mahdollisuuksia loman viettoon.
  • Lomakodit ovat tavallisia ja turvallisia vapaaehtoisia perheitä, joissa lomakotitoimintaan valmennetut aikuiset huolehtivat lapsista loman aikana.
  • Lapsi voi olla lomakodissa pääsääntöisesti kesäisin muutamasta päivästä viikkoon. 
Hae lomakotia tai ryhdy lomakodiksi