Sankaritarinat: Lidl – Arjen kokoista vastuullisuutta lasten ja nuorten hyväksi Sankaritarinat: Lidl – Arjen kokoista vastuullisuutta lasten ja nuorten hyväksi

Sankaritarinat: Lidl – Arjen kokoista vastuullisuutta lasten ja nuorten hyväksi

Lidl tukee lasten ja nuorten hyvinvointia arjen hetkissä

Mitä tapahtuu, kun vastuullisuus ei ole trendien perässä kulkemista vaan arkista kohtaamista, ihmisten kuuntelemista ja opettavaisia kumppanuuksia? Syntyy arjen makuinen ja kokoinen vastuullisuusnäkymä, joka on perheyritykseksi itseään kuvaavan Lidlin toiminnassa juurevasti mukana.

Yksi Lidlin laajan vastuullisuusohjelman painopisteistä on vuoropuhelu osana yhteiskuntaa. Vuoropuhelua Lidl haluaa käydä, jotta yhteiskunnalle merkittäviä asioita voidaan paremmin ymmärtää ja jotta yhteistä oppimista voi tapahtua. Sosiaalisen vastuun kantaminen on tärkeää.

”Meillä on yhdessä tekemisen periaate. Ja vaikka emme voi heti muuttaa maailmaa, haluamme pyrkiä parempaan”, summaa ajatuksen Lidlin Suomen toimitusjohtaja Nicholas Pennanen.

Etähaastattelun taustalla komeilee Suomen jääkiekkomaajoukkueen Leijonien logo. MM-lätkäjoukkueen tukeminen kuvaa hyvin sitä, miten tarkalla korvalla Lidl kuuntelee mikä on Suomessa ja suomalaisille tärkeää.

Lidl investoi Suomeen ja yrityksen laskelmien mukaan talousvaikutukset ovat jo noin Forssan kokoisen kaupungin luokkaa. Läsnäolo suomalaisten arjessa tuo mukanaan vastuun, jonka Lidl mielellään kantaa.

Tärkeänä vastuullisuusteemana on yhteiskunnan tärkeimpien, eli lasten ja nuorten auttaminen.

”Lapsethan ovat kaikkien meidän tulevaisuus.”

Lasten ja nuorten auttaminen on mukana Lidlin alkulähteillä Saksassa, jossa on rahoitettu esimerkiksi nuorten koulutusta. Kansainvälisesti Lidlille on tärkeää karsia lapsityövoima tuotantoketjuista ja siten tuoda lapsen oikeudet osaksi liiketoimintaa.

Mutta takaisin Suomeen. Lidlin tavoitteena on kumppanuudessa Pelastakaa Lasten kanssa kuunnella ja oppia, miten on mahdollista yhdessä toimien auttaa kotimaan lapsia ja nuoria. Vähävaraisuus, syrjäytymisvaara ja lasten sekä nuorten pahoinvointi ovat Pennasen mukaan teemoja, joiden korjaamisessa Lidlillä on annettavaa.

”Olemme Suomessa mukana lukuisissa hankkeissa edistämässä lasten hyvinvointia. Lapsethan ovat kaikkien meidän tulevaisuus. Lasten ja nuorten hyvinvointi omassa arjessa on tärkeintä. Heillä pitää olla mahdollisuus oppia ja voida hyvin.”

Lapsille mahdollisuuksia parempaan arkeen

Arjen keskeisyys toistuu paitsi toimitusjohtajan puheissa myös Lidlin vastuullisuusperiaatteissa. Lidlin vastuullisuustyössä lasten ja nuorten kanssa arki tarkoittaakin tavallisia, turvallisia asioita, kuten terveiden elintapojen tukemista, liikuntamahdollisuuksien edistämistä ja työelämätaitojen kartuttamista.

Lidl tarjoaa myös asiakkailleen mahdollisuuden osallistua lasten auttamiseen: pullonpalautusrahat on mahdollista lahjoittaa vähävaraisten lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi kotimaassa. Lahjoitukset ohjataan Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle -ohjelmaan, joka tavoittaa tuhansia vähävaraisia perheitä ympäri Suomen tarjoten lapsille ja nuorille tukea niin harrastuksiin, opiskeluihin kuin peruselintarvikkeiden saamiseen.

”Viime vuonna tuimme Eväitä Elämälle -ohjelman kautta 10 680 lasta ja nuorta. Tuella on suuri merkitys lasten ja nuorten elämään ja heidän hyvinvointiinsa. Olemme kiitollisia pitkään jatkuneesta ja vaikuttavasta kumppanuudesta Lidlin kanssa”, sanoo Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Pennasen mukaan Pelastakaa Lasten toiminnassa vakuutti luotettavuus, laatu ja vaikuttavuus.

”Isoa muutosta voi harvoin rakentaa yksin, siksi tällaiset kumppanuudet ovat avainasemassa. ”

”Voimme yhdessä vaikuttaa vähävaraisten lasten ja nuorten hyvinvointiin ympäri Suomen. Harrastaminen on tärkeä osa kaikkien lasten hyvinvointia, mutta kaikilla ei ole samoja lähtökohtia harrastamiselle. Tässä asiassa Lidl halusi vaikuttaa. Noin 5600 työntekijäämme on lähettiläinä yhteistyön puolesta ja he osaavat kertoa, miten pullopanttiautomaateilla tapahtuva lahjoittaminen auttaa myös paikallisia lapsia ja nuoria. Sosiaalinen tuki kotimaan lapsille ja nuorille onkin kaikille lidläisille valtavan tärkeä kohde, perheiden arjen auttaminen on lähellä sydäntä ja koemme suurta ylpeyttä, kun voimme tätä työtä tukea”, Pennanen kuvailee.

Yhteistyö Pelastakaa Lasten kanssa on avannut oven Lidlille tärkeisiin aiheisiin vaikuttamiselle. Samalla siitä on voitu ammentaa oppeja vastuullisuudesta sekä lapsen oikeuksista liiketoiminnassa. Vuoropuhelun merkitys korostuu, kun Pennanen tiivistää ajatuksensa:

”Isoa muutosta voi harvoin rakentaa yksin, siksi tällaiset kumppanuudet ovat avainasemassa. Lapset ja nuoret ovat meidän yhteiskunnallemme niin tärkeitä, että aina herää kysymys pystymmekö auttamaan riittävästi. Parhaamme on kuitenkin tehtävä.”

Lapsen oikeudet ja liiketoiminta

Yritys voi toiminnallaan suoraan edistää lapsen oikeuksien toteutumista. 10 vuotta täyttävät liiketoimintaa ohjaavat lapsenoikeusperiaatteet auttavat yrityksiä tunnistamaan toimintansa vaikutukset lapsiin.  

Lapsen oikeuksia tukemalla yritys voi esimerkiksi  

  • edistää vastuullista liiketoimintaa 
  • tukea työntekijöiden ja perheiden hyvinvointia 
  • taata kestävän tavan toimia ja kehittyä 
  • rakentaa luotettavaa mainetta ja brändiä.

Eväitä Elämälle

Eväitä Elämälle -ohjelman kautta lapsi tai nuori voi saada tukea harrastamiseen, oppimateriaalitukea ja mentorointia opiskeluun.

Tutustu Eväitä Elämälle -ohjelmaan