Sankaritarina: ”Perheentalolla oli iso merkitys jaksamiselleni” Sankaritarina: ”Perheentalolla oli iso merkitys jaksamiselleni”

Sankaritarina: ”Perheentalolla oli iso merkitys jaksamiselleni”

Vaikean elämäntilanteen aikana lapsiperheiden tapaamispaikka Perheentalo tarjosi kuopiolaiselle Miralle turvaa ja tukea. Nyt Mira toimii itse vapaaehtoisena ja auttaa muita vanhempia.

Lapsiperheiden kohtaamispaikat ovat tärkeitä, sillä etenkin yhden vanhemman perheessä vähävaraisuus ja yksinäisyys lisäävät uupumisen riskiä. Perheentalosta tukea saaneen Miran ansiosta Kuopiossa on nyt toinenkin vastaavanlainen tila lapsiperheille.  

Kanssakäymistä rajoittaneet koronavuodet eivät olleet aivan helppoja Mira Dearsleylle. Hän oli kotona kolmen lapsen ainoana vanhempana. Kuopus oli vasta syntynyt ja liitto päättynyt eroon.  

Elämä tuntui raskaalta. Koronaan sairastuminen pelotti todella. Kuinka lapset selviäisivät, jos korona veisi muutenkin alaviereiseltä äidiltä loputkin voimat ja terveyden moneksi viikoksi. Tuntui vaikealta uskoa, että tästäkin selvitään. 

”Silloin neljän seinän sisällä eläessäni tajusin, miten mielekäs toimintamalli Perheentalo on. Ajattelin, että näitä lapsiperheiden kohtaamispaikkoja tulisi olla enemmän”, kertoo Mira.  

 Perheentalo yksinhuoltajien henkireikä 

Perheentalo on Miralle arjen henkireikä. Voimaantumispaikka, jossa hän haluaa säännöllisesti käydä. Lapsiperheiden kohtaamispaikat ovat tärkeitä, sillä etenkin yhden vanhemman perheessä vähävaraisuus ja yksinäisyys lisäävät  uupumisen riskiä. 

Perheentalo on maksuton lapsiperheiden vapaaseen käyttöön tarkoitettu paikka. Tarjolla on sekä ohjattua että omaehtoiseen toimintaan nojaavaa ajanvietettä. Paikalla on nytkin useita vanhempia lapsineen. Lapsiperhearjen kommellusten ja kokemusten jakamiselle löytyy halukkaita.  

”Perheentalolla on vapaaehtoisten lisäksi töissä ammattilaisia. Vaikeimpina aikoina, kun koin olevani aivan hirveän yksin ja väsynyt, ohjaaja Liisa Törn rohkaisi minua puhumaan. Sain häneltä myös apua erilaisten tukihakemusten täyttämiseen. Tällä kaikella oli iso merkitys jaksamiselleni. Tunsin tulevani tänne kuin isoon perheeseen, ja myös lapseni viihtyvät. Ilman Perheentaloa olisin saattanut passivoitua kotiin omiin toivottomiin ajatuksiini.” 

Lisää kohtaamispaikkoja ja varhaista tukea vanhemmille  

Mira sanoo puhuvansa Perheentalon tarpeellisuudesta aina, kun se on mahdollista.  

”Tämä paikka on minulle kuin toinen koti. Saamani apu ja yhteisöllisyys ovat olleet merkityksellisiä erosta toipumisessani. Siksi halusin Perheentalolle julkisuutta. Eihän tästä paikasta ole apua, ellei sen olemassaolosta tiedä”, toteaa Mira.  

Niinpä paikallinen sanomalehti teki jutun Mirasta ja Perheentalosta. Juttu oli noteerattu myös kauppakeskus Matkuksessa. Kauppakeskuksen johtaja Minna Karppinen oli vaikuttunut ja vakuuttunut. Hän päätti avata vastaavanlaisen paikan kauppakeskuksen tiloihin. Paikka sai nimekseen Mielitila. 

Mira itse toimii nykyisin Perheentalolla vapaaehtoisena. Hän on kouluttautunut kokemusasiantuntijaksi erityisalanaan kiusaamisen vastainen toiminta. Mira kertoo saaneensa koulukiusaamisesta niin vakavan sosiaalisten tilanteiden kammon, ettei ole toipunut siitä koskaan täysin. Se, että Kuopion Perheentalon sosiaalinen toiminta on ollut täysin kiusaamisesta vapaata, on mahdollistanut Miralle oireettoman sosiaalisen osallistumisen. Yhteisö on vahvistanut häntä niin paljon, että hän selvisi siitäkin päivästä, kun paikalle saapui hänen kouluaikainen ykköskiusaajansa, nyt hänkin äitinä.  

”Matalan kynnyksen lapsilähtöiset tapaamispaikat ja siellä toimivat ohjaajat opastavat kiusaamisvapaaseen toimintamalliin. Tuskin kukaan haluaa omaa lastaan kiusattavan tai nähdä, että oma lapsi kiusaisi. Perheentalolla aikuisten ja lasten keskinäinen kunnioitus on osa varhaista oppimista.” 

Perheentalot

  • Vuonna 2021 Pelastakaa Lasten Perheentaloissa käytiin 23 600 kertaa
  • Perheentaloja on Joensuussa, Kuopiossa ja Iisalmessa.
  • Perheentalot ovat kaikille perheille avoimia, yhteisiä kohtaamispaikkoja. Perheentalossa voit kohdata muita lapsiperheitä ja saada tukea arkeen.
Lue lisää perheentaloista