Sankaritarina: Evan elämänasenne elää muistorahaston välityksellä Sankaritarina: Evan elämänasenne elää muistorahaston välityksellä

Sankaritarina: Evan elämänasenne elää muistorahaston välityksellä

Eva af Heurlin kuoli kolme vuotta sitten. Hän kiinnostui jo nuorena erilaisista ihmisistä ja heidän tarinoistaan. Ihmisläheisessä ammatissaan hän näki tuen ja avun kuuluvan inhimilliseen kanssakäymiseen. Eikä hän vierastanut erilaisuutta, päinvastoin.  

Olemme maaseudulla. Keltainen kartanorakennus on osa vanhaa maatilaa. Kyseessä on af Heurlinin perheen kotitalo. Tilaa riittää niin sisällä kuin ulkona. Luonto on vehmas.

Paikalla ovat Evan isä Carl-Göran ja äiti Marjukka af Heurlin, sekä sisaret Heidi af Heurlin tyttärensä Ingrid Niemen, 7, kanssa sekä Laura Wallenius, tyttärensä Hanna Walleniuksen, 13, kanssa. Mukaan on pyydetty myös Marjukka af Heurlin Oy:n toimitusjohtaja, talousneuvos Markku Orell. Hän vastaa muun muassa Eva af Heurlinin Muistorahaston käytännön asioista. 

Elämänhaluinen Eva

Puhe käy suomeksi ja ruotsiksi. Kahvi höyryää kupeissa. Aurinko valaisee ruokasalin. Evan kuva on lipaston päällä. Evan takia olemme koolla.  

Eva kuoli äkisti. Hän sairasti syöpää, mutta uskoi elämän voittavan. Jos sairaus häntä pidätteli, hän ei antanut sen näkyä. Hän tuli ja touhusi viimeiseen asti kuin oman elämänsä valtias. Hänen elämänhalunsa oli niin väkevä ja kaikessa läsnä oleva, etteivät edes hänen läheisensä kyenneet uskomaan, että juuri Eva kuolisi nuorena. 

”Hänen ajatuksensa olivat elämän puolella. Hän ei ollut murehtija. Me kaikki uskoimme hoitojen parantavan hänet vielä toistamiseen”, sanoo Laura Wallenius. 

”Elämisen taito oli hänen vahvuutensa ja heikkoutensa, kirjaimellisesti. Jos jokin asia vaati hänen huomiotaan, hän antoi asialle saman tien huomionsa, ja siirtyi sen jälkeen tekemään, mitä olikin tekemässä. Tämän takia hän sitten myöhästeli”, muistelee sisko Heidi af Heurlin. 

”Eva tuli, kun tuli, luoksemme, ilmoittamatta. Hän ja lapset tupsahtivat eteiseen iloisina ja innostuneina, ja aina yllätyksenä”, nauraa äiti Marjukka af Heurlin. 

”Tullessaan hän saattoi sanoa olevansa kiireinen”, muistelee isä Calle af Heurlin. ”Mutta, kun keskusteluun nousi kiinnostava juonne, kiire unohtui, ja keskustelu vei hänen ajatuksensa.”

Lauralle nousee mieleen siskonsa paluu Meksikosta, jossa hän oli sekä oppilasvaihdossa että myöhemmin työtehtävissä. Sisar palasi mukanaan vain 90 kiloa muistoja. Häntä vastassa ollut perhe tunnisti tummahiuksisen Evan kerroksittain ladotuin sombreropäähinein vanavedessään joukko japanilaisvirkamiehiä, jotka Eva oli onnistunut puhumaan ympäri, heidän tuodessaan mukanaan käsimatkatavarana matkustamossa osan Evan matkatavaroista. 

Eva on poissa

Kun Eva oli poissa, poissa oli myös hänen jäljittelemätön tapansa olla. Evan edesottamuksista nousee nauru ja nousevat kyyneleet. Hän on jälleen läsnä.  

”Otin puheeksi, voisimmeko jollain tapaa yllä pitää Evan elämänarvoja.”

”Sisareni on mukana Kalevi Jäntin säätiön toiminnassa. Kalevi Jäntti kuoli 30-vuotiaana ja hänen vanhempansa perustivat säätiön poikansa muistolle kaunokirjallisuuden tukemiseksi. Koin, että perheemme voisi tehdä jotain samankaltaista. Otin puheeksi, voisimmeko jollain tapaa yllä pitää Evan elämänarvoja”, kertoo äiti, kotiseutuneuvos Marjukka af Heurlin. 

”Eva toimi sosiaalityöntekijänä Pelastakaa Lapsissa. Tuntui luonnolliselta, että tyttäremme, jonka oli helppo olla ihmisten kanssa, joka oli sosiaalisesti lahjakas ja viitseliäs, olisi voinut tuntea olevansa kotonaan Pelastakaa Lasten varhaisen tuen työn parissa. Työ vaatii toteuttajiltaan samoja ominaisuuksia, jotka Evassa olivat vahvoja”, lisää isä Calle af Heurlin. 

Muistorahasto

Markku Orell kertoo perheen olleen todella tyytyväisiä tapaan, jolla asiat muistorahaston perustamisen osalta menivät.  

”Meille, Marjukka af Heurlin Oy:lle, tämä oli mahdollisimman helppo ja yksinkertainen tapa perustaa lahjoitusvaroilla Eva af Heurlin Muistorahasto. Emme joudu hallinnoimaan rahastoa omassa taseessamme vaan Pelastakaa Lapset hallinnoi rahastoa erillisenä, Evan nimeä kantavan rahastokoodin avulla, lahjakirjan ehtojen mukaisesti.”

Perhe päätti lahjoittaa varoja Pelastakaa Lapsille ennalta varhaisen tuen työhön ja syrjäytymisvaarassa olevien lasten tukemiseen kotimaassa.  

”Tällä saralla tuntuu töitä riittävän ja lahjan koko päätettiin sellaiseksi, että sillä saadaan työ käyntiin. Pyrimme jatkossakin kartuttamaan rahastoa vuosittain, niin, että tuki on jatkuvaa”, kertoo Markku Orell. 

Eva af Heurlin -muistorahasto tukee tulevina vuosina Pelastakaa Lasten varhaisen tuen työtä.  

Kuva: Jussi Vierimaa

Anna lahja seuraaville sukupolville

Muistorahaston tai muistokeräyksen kautta läheiset voivat ojentaa hädänalaisille lapsille auttavan käden menehtyneen rakkaansa nimissä.

Testamenttilahjoituksella voit jättää jälkeesi hyvää ja tuoda monelle lapselle paremman huomisen. Viemme suurella kiitollisuudella eteenpäin testamentin tehneen viimeistä tahtoa. Se on meille kunnia.

Tietoa testamenttilahjoituksesta